نکات اولیه و کلی برای نگهداری از ماهی
آموزش نگهداری ماهی : داشتن یک آکواریوم از ماهیان زینتی بسیار آرام بخش، لذت بخش همراه با تجربه آموزشی خواهد بود. باوجود اینکه ماهیان زینتی در مقایسه حیوانات پستاندار خانگی ظریف هستند و برای زندگی به محیط و فضای کوچکی نیاز دارند، علاقهمندان به پرورش و نگهداری آنها باید نکات اولیه و کلی برای نگهداری از ماهی را داشته باشد تا در این زمینه موفق شوند. هدف ما این است که بتوانیم اطلاعات پایه و مفیدی را جهت آموزش در اختیار افراد مبتدی و علاقهمندان قرار دهیم.
علاقهمندان ماهیان آکواریومی زینتی با شمار زیادی از گونههای ماهیان آکواریومی موجود روبه رو هستند. بیش از ۲۰۰ گونه نمونههای حیوانی مربوط به حیوانات خانگی است. بیشتر آبزیان زینتی مربوط به آب شیرین هستند و در مزارع پرورش داده میشوند. بااینوجود تعداد کمی از گونههای آب شیرین نسبت به گونههای وحشی در دسترس تاجران میباشد. بیشتر ماهیان آکواریومی زینتی دریایی از زیستگاههای طبیعی جمع آوری شدهاند.
آبزیان زینتی شامل مهره دارانی چون ماهی، خزندگان، دوزیستان و بی مهرگانی چون میگو، مار خرچنگ، حلزون و مرجانها میباشند. کشورهای تشکیل دهنده اتحادیه اروپا بزرگترین مرکز تجاری آبزیان زینتی میباشند و ایالات متحده آمریکا بزرگترین وارد کننده حیوانات زینتی در جهان میباشد.
نگهداری از ماهی زینتی آب شیرین
آموزش نگهداری ماهی : آبزیان زینتی هم از منشأ آب شور و هم آب شیرین میباشند. برخی از ماهیان آب کم شور را تحمل میکنند. گونههای ماهیان زینتی آب شیرین ممکن است سرد آبی و یا گرمابی باشند. گونههای گرمابی باید در آکواریومهایی با گرمای مناسب نگهداری شوند. سیچلیده ها (cichlids)، بتا (bettas)، تترا (tetras)، فرشته ماهی (angelfish)، لوچ (loaches)،گوبی (guppies)،بارب (barbs)، مولی (mollies)، پلاتیس (platys) و دم شمشیری (swordtails) و دیگر گونه مشابه را میتوان در شرایط گرمابی نگهداری کرد.
گونههای سرد آبی مثل ماهی قرمز (goldfish)، کپور گلگون و کپور کوههای وایت کلود (white cloud mountain minnows) میتوانند در مناطق معتدل دمای اتاق را تحمل کنند و دمای ۱۵ درجه سانتیگراد برای آنها بسیار ایده آل میباشد. ماهی کپور گلگون در تالابهای روباز نیز میتوان نگهداشت و میتوانند تا ۱۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند.
نگهداری از ماهی زینتی آب شور
بیشتر گونه ماهیان زینتی آب شور گرمابی هستند. ماهیان آب شور را میتوان بهتنهایی و یا با سخرهها نگهداری کرد. برای داشتن یک آکواریوم ماهیان آب شور مانیتور کردن میزان سختی آب بسیار اهمیت دارد. سازگار کردن ماهیان آب شور برای نگهداری بسیار مهم است. میزان شوری آب ماهیان زینتی در فروشگاه با آکواریوم شما فرق کند. بنابراین باید این ماهیان به آرامی به محیط جدید معرفی شوند تا بتواند با شرایط سازگاری پیدا کنند.
تنگ ماهی
تنگهای ماهی در سایزها و شکلهای متفاوتی در بازار به فروش میرسند. اگرچه که میتوان ماهیهای کوچکی مثل گوپی را در یک تنگ ۳٫۵ لیتری نگه داشت ولی بهتر است از تنگهای با حجم ۶ لیتر برای نگهداری از ماهی استفاده کنید.
ماهی قرمز را در داخل تنگ نگهداری نکنید؛ تنگ برای گونههای با رشد سریع مناسب نمیباشد. ماهیانی چون گوپی، کپور وایت کلود، بتاها، بارب، مولی و پلاتیس و شبح میگوها برای نگهداشتن در تنگ مناسب هستند. البته به دلیل سرعت بالای تغییر شرایط محیطی و کیفیت آب در تنگ نگهداری از ماهی فوق نیز پیشنهاد نمیشود.
آکواریوم ماهیان زینتی
این آکواریومها معمولاً از جنس شیشه و یا پلاستیک آکریلیک با مقاومت بالا ساخته میشوند. آکواریومهای ساخته شده از آکریلیک مقاوم به ترک خوردن، کم وزن، مقاوم از شیشه و در شکلهای مختلف میباشند. سایز آکواریوم میتواند از سایز کوچک ۸۰ لیتری تا سایزهای بزرگتر متغیر باشند. شکل معمول آکواریومها مکعبی است ولی در شکلهای شش ضلعی، آل شکل، دایره و … نیز وجود دارد.
وسایل مورد نیاز برای آکواریوم ماهیان زینتی
از مهمترین وسایل اصلی مورد نیاز برای نگهداری از ماهی علاوه بر خود محفظه آکواریوم، سیستم تصفیه آب، نور، و بخاری و سیستم خنک کننده میباشد. معمولاً پایهای برای قرار دان محفظه آکواریوم مورد نیاز است. مخزنی برای تخلیه آب کثیف هنگام تصفیه نیز نیاز میباشد. با در نظر داشتن گونه ماهی و رفتار آن ماهی از بستر شنی مناسبی استفاده کنید. کیتهای آنالیز و کنترل کیفیت آب نیز باید در اختیار باشند.
نگهداری از ماهی و تغذیه ماهیان زینتی
غذاهای آماده در شکل قالبهایی کوچک، پلت و یا قرص در بازار موجود است. بلوکهای غذای آکواریومی نیز وجود دارد که غذا به تدریج از این بلوکها آزاد میشود. خوراکهای دارویی نیز در زمان بیماری در اختیار ماهیان قرارداده میشوند. غذای های منجمد، خشک، و تازه نیز در بازار موجود است و از این خوراک برای افزایش رنگ و رفع نیازهای پروتئینی ماهی استفاده میگردد.
بیماری آبزیان زینتی
تخصص بیماری آبزیان یکی از شاخههای مهم رشته دامپزشکی است. آبزیان زینتی بسیار مستعد ابتلا به بیماری میباشند. در گونههای وحشی اصلاح نژاد به دنبال آمیزش انتخابی طبیعی به وجود میآید. با اینحال زیستگاه این آبزیان در معرض آلودگی ها است و تحت شرایط نامناسب و استرسزا دچار بیماریهای عفونی میشوند. آبزیان زینتی که در مزارع پرورش داده میشوند از لحاظ بهداشتی توسط پرورش دهندگان موردتوجه قرار میگیرند. با اینحال دستکاری های انسان باعث شده است که برای ایجاد گونههای مقاومتر، گاهاً گونهای به وجود آِید که دیگر مقاومت ذاتی خود را نداشته و بهسرعت دچار بیماریهای عفونی میشوند و همچنین ناهنجاریهای ژنتیکی متعددی از خود نشان میدهند.